Мектептік тамақтандыру - Тараз білім бөлімі http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/ ru Мектептік тамақтандыру - Тараз білім бөлімі DataLife Engine Тамақтану сапасын бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптамалық топтың қызметін ұйымдастыру бойынша ұсынымдар http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/784-tamatanu-sapasyn-baylau-zhnndeg-vedomstvoaraly-saraptamaly-topty-yzmetn-jymdastyru-bojynsha-synymdar.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/784-tamatanu-sapasyn-baylau-zhnndeg-vedomstvoaraly-saraptamaly-topty-yzmetn-jymdastyru-bojynsha-synymdar.html
]]>

]]>
admin Wed, 02 Nov 2022 17:11:22 +0600
E-ashana http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/788-e-ashana.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/788-e-ashana.html

]]>

]]>
admin Fri, 28 Oct 2022 17:22:47 +0600
Мектеп асханаларының қызметін автоматтандыру. http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/783-mektep-ashanalaryny-yzmetn-avtomattandyru.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/783-mektep-ashanalaryny-yzmetn-avtomattandyru.html

Тараз қаласының 10 мектебінде (№1, 3, 4, 6, 7, 12, 16, 22, 51, 53) «Казгылым» ЖШС-ң «BalaPay» сервисін қолдану бойынша 2021 жылы пилоттық жоба ұсынылған. Аталған мектептерге бір данадан арнайы планшеттер орнатылған. Планшетке ас мәзірін енгізуге және кез-келген карта арқылы есеп айырысуға және қоғамдық көлікпен жүруге арналған «Тұлпар» картасын («Орталық диспетчерлік қызмет» ЖШС) пайдалануға болады.  

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 
 2018 жылғы 31 қазандағы №598 бұйрығымен
 бекітілген   Қағиданың 
(10.08.2022 жылы №359 бұйрықпен өзгерістер мен толықтырулар енгізілді) 108 тармағына сәйкес Тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде білім алушылардың білім беру жүйесімен интеграцияланған ақпараттық платформаға не білім беру жүйесіне бақылау - кассалық құрылғылардан деректерді тіркеу және беру функциясы бар мектеп асханасына баруын есепке алу жүзеге асырылады»-делінген. Осыған сәйкес қазіргі уақытты «e-ashana» мобильді қосымшасы мектеп асханаларында қолма-қол ақшасыз есеп айыру жүйесіне арналған платформа іске қосылуда.

 Платформада (жүйеде) күн сайын бағасы көрсетілген мәзір, тағамдар фотосуреті орналастырылады, мектеп асханасында білім алушылардың тамақтануы туралы ата-аналарды автоматты түрде хабардар ету, білім алушылар мен олардың ата-аналарының қызметтер сапасын, ас мәзірінің сәйкестігін бағалау жөніндегі функционал көзделеді.

]]>

Тараз қаласының 10 мектебінде (№1, 3, 4, 6, 7, 12, 16, 22, 51, 53) «Казгылым» ЖШС-ң «BalaPay» сервисін қолдану бойынша 2021 жылы пилоттық жоба ұсынылған. Аталған мектептерге бір данадан арнайы планшеттер орнатылған. Планшетке ас мәзірін енгізуге және кез-келген карта арқылы есеп айырысуға және қоғамдық көлікпен жүруге арналған «Тұлпар» картасын («Орталық диспетчерлік қызмет» ЖШС) пайдалануға болады.  

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 
 2018 жылғы 31 қазандағы №598 бұйрығымен
 бекітілген   Қағиданың 
(10.08.2022 жылы №359 бұйрықпен өзгерістер мен толықтырулар енгізілді) 108 тармағына сәйкес Тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде білім алушылардың білім беру жүйесімен интеграцияланған ақпараттық платформаға не білім беру жүйесіне бақылау - кассалық құрылғылардан деректерді тіркеу және беру функциясы бар мектеп асханасына баруын есепке алу жүзеге асырылады»-делінген. Осыған сәйкес қазіргі уақытты «e-ashana» мобильді қосымшасы мектеп асханаларында қолма-қол ақшасыз есеп айыру жүйесіне арналған платформа іске қосылуда.

 Платформада (жүйеде) күн сайын бағасы көрсетілген мәзір, тағамдар фотосуреті орналастырылады, мектеп асханасында білім алушылардың тамақтануы туралы ата-аналарды автоматты түрде хабардар ету, білім алушылар мен олардың ата-аналарының қызметтер сапасын, ас мәзірінің сәйкестігін бағалау жөніндегі функционал көзделеді.

]]>
admin Thu, 20 Oct 2022 17:02:15 +0600
Питание школьника http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/786-pitanie-shkolnika.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/786-pitanie-shkolnika.html


]]>



]]>
admin Wed, 12 Oct 2022 17:17:39 +0600
Білім мекемелерінде оқушыларға берілетін ыстық тамақты ұйымдастыру http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/781-blm-mekemelernde-oushylara-berletn-ysty-tamaty-jymdastyru.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/781-blm-mekemelernde-oushylara-berletn-ysty-tamaty-jymdastyru.html

Бір күндік тамақтың құны 450 теңгені құрайды. 

Ас мәзірі Қазақ тамақтану академиясы Ұлттық салауатты тағамтану орталығымен әзірленген «Мектеп оқушыларының тағам рационы бойынша бірыңғай стандарттары» әдістемелік ұсынымы негізінде жасалынған. Барлық білім беру мекемелерінің асханаларында «Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық ережелерін бекіту туралы» ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 5 тамыздағы №ҚР ДСМ-76 бұйрығы, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 12.03.2012 жылғы  №320 қаулысының 15 қосымшасы басшылыққа алынған. 2022 жылдың қыркүйек айынан бастап мектеп оқушыларына тағам рационына бал мен сүт өнімдері енгізілді. 

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 25.01.2008 жылғы №64 қаулысымен бекітілген Қағидасында (Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2022 жылғы 8 тамызда №544 қаулысымен өзгерістер енгізілген) көрсетілген жекелеген санаттағы 19470 бала тегін ыстық тамақпен қамтылған. 

ҚР Білім және ғылым министрлігінің 31.10.2018 жылғы №598 бұйрығымен бекітілген Ережеге сәйкес білім алушыларға тамақтандыруды ұйымдастыру қызметін көрсету конкурстық негізде жүзеге асырылады.  Конкурс жеңімпаздары білім мекемелерінің мектеп асханаларында қызмет көрсетeді. 

2022-2023 оқу жылында асханада 9 мердігер –«Дәмді тамақтар», «Аллана и Д», «КШСП», «Ас Эко», «Эверест»   ЖШС, «Тұяқбаева», «Тоқсеитова», «Нуржанова» ЖК, «Дулат» ШҚ қызмет көрсетеді. 

2020 жылы 9 мектептің (№№6,11,13,20,23,32,36,50,60 ОМ) асханасы мемлекеттік-жекешелік әріптестік жобасы аясында сенімгерлік басқаруға берілді.

Сонымен қатар, 2020 жылдан бері ас блогына кезең-кезеңімен бейнебақылау орнату жүргізіліп келеді.

Тамақтану сапасын мерзімді бағалауды бракераждық комиссия жүргізеді, оның құрамы медициналық қызметкерді, әкімшілікті, өндіріс меңгерушісін және ата-аналар комитетінің өкілін міндетті түрде қоса отырып, мектеп директорының  бұйрығымен анықталады.Комиссия отырысы ай сайын өткізіліп, нәтижесі акт түрінде рәсімделіп, мектеп сайтына жүктеліп отырады. Барлық білім беру мекемелерінің әлеуметтік желілерінде «Мектептік тамақтану» айдары құрылып, тамақтану бойынша ақпараттар жариялануда.

Ведомствоаралық-сараптамалық топтар бекітілген нұсқаулыққа сәйкес білім беру мекемелерінде зерделеу жұмыстарын жүргізуде. 

]]>

Бір күндік тамақтың құны 450 теңгені құрайды. 

Ас мәзірі Қазақ тамақтану академиясы Ұлттық салауатты тағамтану орталығымен әзірленген «Мектеп оқушыларының тағам рационы бойынша бірыңғай стандарттары» әдістемелік ұсынымы негізінде жасалынған. Барлық білім беру мекемелерінің асханаларында «Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» санитарлық ережелерін бекіту туралы» ҚР Денсаулық сақтау министрінің 2021 жылғы 5 тамыздағы №ҚР ДСМ-76 бұйрығы, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 12.03.2012 жылғы  №320 қаулысының 15 қосымшасы басшылыққа алынған. 2022 жылдың қыркүйек айынан бастап мектеп оқушыларына тағам рационына бал мен сүт өнімдері енгізілді. 

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 25.01.2008 жылғы №64 қаулысымен бекітілген Қағидасында (Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2022 жылғы 8 тамызда №544 қаулысымен өзгерістер енгізілген) көрсетілген жекелеген санаттағы 19470 бала тегін ыстық тамақпен қамтылған. 

ҚР Білім және ғылым министрлігінің 31.10.2018 жылғы №598 бұйрығымен бекітілген Ережеге сәйкес білім алушыларға тамақтандыруды ұйымдастыру қызметін көрсету конкурстық негізде жүзеге асырылады.  Конкурс жеңімпаздары білім мекемелерінің мектеп асханаларында қызмет көрсетeді. 

2022-2023 оқу жылында асханада 9 мердігер –«Дәмді тамақтар», «Аллана и Д», «КШСП», «Ас Эко», «Эверест»   ЖШС, «Тұяқбаева», «Тоқсеитова», «Нуржанова» ЖК, «Дулат» ШҚ қызмет көрсетеді. 

2020 жылы 9 мектептің (№№6,11,13,20,23,32,36,50,60 ОМ) асханасы мемлекеттік-жекешелік әріптестік жобасы аясында сенімгерлік басқаруға берілді.

Сонымен қатар, 2020 жылдан бері ас блогына кезең-кезеңімен бейнебақылау орнату жүргізіліп келеді.

Тамақтану сапасын мерзімді бағалауды бракераждық комиссия жүргізеді, оның құрамы медициналық қызметкерді, әкімшілікті, өндіріс меңгерушісін және ата-аналар комитетінің өкілін міндетті түрде қоса отырып, мектеп директорының  бұйрығымен анықталады.Комиссия отырысы ай сайын өткізіліп, нәтижесі акт түрінде рәсімделіп, мектеп сайтына жүктеліп отырады. Барлық білім беру мекемелерінің әлеуметтік желілерінде «Мектептік тамақтану» айдары құрылып, тамақтану бойынша ақпараттар жариялануда.

Ведомствоаралық-сараптамалық топтар бекітілген нұсқаулыққа сәйкес білім беру мекемелерінде зерделеу жұмыстарын жүргізуде. 

]]>
admin Tue, 04 Oct 2022 16:59:08 +0600
Список запрещенных продуктов http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/785-spisok-zapreschennyh-produktov.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/785-spisok-zapreschennyh-produktov.html

В организациях общественного питания объектов воспитания и образования НЕ допускается:

1) изготовление и реализация:

      простокваши, творога, кефира;

      фаршированных блинчиков;

      макарон по–флотски;

      зельцев, форшмаков, студней, паштетов;

      кондитерских изделий с кремом;

      кондитерских изделий и сладостей (шоколад, конфеты, печенье) в потребительских упаковках;

      морсов, квасов;

      жареных во фритюре изделий;

      яиц всмятку, яичницы – глазуньи;

      сложных (более четырех компонентов) салатов; салатов, заправленных сметаной и майонезом;

      окрошки;

      грибов;

      пищевой продукции непромышленного (домашнего) приготовления;

      первых и вторых блюд на основе сухих пищевых концентратов быстрого

      приготовления;

      газированных, лечебных и лечебно-столовых минеральных вод, сладких безалкогольных напитков, безалкогольных энергетических (тонизирующих) напитков, соков концентрированных диффузионных (за исключением упакованных минеральных и питьевых вод);

      фаст-фудов: гамбургеров, хот–догов, чипсов, сухариков, кириешек;

      острых соусов, кетчупов, жгучих специй (перец, хрен, горчица);

2) использование:

      непастеризованного молока, творога и сметаны без термической обработки;

      яиц и мяса водоплавающих птиц;

      молока и молочных продуктов из хозяйств, неблагополучных по заболеваемости сельскохозяйственных животных;

      субпродуктов продуктивных животных и птицы, за исключением языка, сердца;

      мяса продуктивных животных и мяса птицы механической обвалки;

      коллагенсодержащего сырья из мяса птицы;

      продуктов убоя продуктивных животных и птицы, подвергнутых повторному замораживанию;

      генетически модифицированного сырья и (или) сырья, содержащего генетически модифицированные источники;

      нейодированной соли и необогащенной (нефортифицированной) железосодержащими витаминами, минералами пшеничной муки высшего и первого сортов.


]]>

В организациях общественного питания объектов воспитания и образования НЕ допускается:

1) изготовление и реализация:

      простокваши, творога, кефира;

      фаршированных блинчиков;

      макарон по–флотски;

      зельцев, форшмаков, студней, паштетов;

      кондитерских изделий с кремом;

      кондитерских изделий и сладостей (шоколад, конфеты, печенье) в потребительских упаковках;

      морсов, квасов;

      жареных во фритюре изделий;

      яиц всмятку, яичницы – глазуньи;

      сложных (более четырех компонентов) салатов; салатов, заправленных сметаной и майонезом;

      окрошки;

      грибов;

      пищевой продукции непромышленного (домашнего) приготовления;

      первых и вторых блюд на основе сухих пищевых концентратов быстрого

      приготовления;

      газированных, лечебных и лечебно-столовых минеральных вод, сладких безалкогольных напитков, безалкогольных энергетических (тонизирующих) напитков, соков концентрированных диффузионных (за исключением упакованных минеральных и питьевых вод);

      фаст-фудов: гамбургеров, хот–догов, чипсов, сухариков, кириешек;

      острых соусов, кетчупов, жгучих специй (перец, хрен, горчица);

2) использование:

      непастеризованного молока, творога и сметаны без термической обработки;

      яиц и мяса водоплавающих птиц;

      молока и молочных продуктов из хозяйств, неблагополучных по заболеваемости сельскохозяйственных животных;

      субпродуктов продуктивных животных и птицы, за исключением языка, сердца;

      мяса продуктивных животных и мяса птицы механической обвалки;

      коллагенсодержащего сырья из мяса птицы;

      продуктов убоя продуктивных животных и птицы, подвергнутых повторному замораживанию;

      генетически модифицированного сырья и (или) сырья, содержащего генетически модифицированные источники;

      нейодированной соли и необогащенной (нефортифицированной) железосодержащими витаминами, минералами пшеничной муки высшего и первого сортов.


]]>
admin Fri, 30 Sep 2022 17:15:00 +0600
Комиссия брокераж http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/787-komissija-brokerazh.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/787-komissija-brokerazh.html ]]> ]]> admin Fri, 23 Sep 2022 17:20:15 +0600 Ас мәзірі http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/790-as-mzr.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/790-as-mzr.html admin Mon, 19 Sep 2022 17:37:26 +0600 Инструкция по мониторингу качества и организации питания школьников http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/782-instrukcija-po-monitoringu-kachestva-i-organizacii-pitanija-shkolnikov.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/782-instrukcija-po-monitoringu-kachestva-i-organizacii-pitanija-shkolnikov.html Мероприятия по мониторингу качества школьных столовых следует проводить СТРОГО в рамках работы Межведомственной экспертной группы (далее – МЭГ), утвержденной приказом начальника Управления образования (отдела образования). 

Задача МЭГ – осуществление систематического мониторинга деятельности комиссий по мониторингу за качеством питания, созданных при организации образования, и принятие мер по эффективной организации питания школьников. 

Мониторинг осуществляется по следующим направлениям:


Обязательные требования:

  1. Ведение учетной документации и работа бракеражной школьной комиссии. Необходимо запросить документы касательно работы бракеражной школьной комиссии и учетную документацию по школьному питанию: 
  1. Приказ о создании бракеражной комиссии, дата создания;
  2. Состав бракеражной комиссии, утвержденный план работы, наличие актов, протоколов;
  3. Наличие утвержденного меню (наличие ежедневного и перспективного меню) 
  4. Разнообразие блюд с учетом меню;
  5. Наличие бракеражных журналов сырой и готовой продукции;
  6. Правила доставки пищевых продуктов в соответствующей таре на специально выделенном автотранспорте;
  7. Ежемесячные отчеты и мониторинг по организации горячего, школьного питания;
  8. Размещение отчетов на интернет-ресурсе;
  9. Организация питания администрацией школы. В рамках работы осуществляется визуальный осмотр:
  10. График дежурства администрации школы в школьной столовой;
  11. Режим питания школьников (график, продолжительность времени для приема пищи режим работы столовой);
  12. Соблюдение питьевого режима, обеспеченность экологически чистой питьевой водой (наличие питьевых фонтанчиков, диспенсеров, своевременная очистка кулеров);
  13. Наличие необходимых условия для мытья рук;
  14. Соответствие рациона школьного питания единым стандартам питания:
  15. Наличие в организациях образования запрещенных продуктов (список прилагается).

Дополнительная информация


  1. Книга жалоб и предложений родителей (мониторинг жалоб и принятых мер).
  2. Оформление школьной столовой (наличие уголка здоровья, режима работы, плакатов «Ас болсын», «Приятного аппетита» и т.д. с учетом современных требований дизайна и школьной эргономики);
  3. Наличие видеокамеры в школьной столовой и на пищеблоке.


  1. План мероприятий по пропаганде ЗОЖ и здорового питания (в школе, классе, родительском собрании и др.); 
  2. Наличие информационных материалов о принципах правильного питания в школьной столовой;
  3. Интерактивные методы пропаганды здорового школьного питания (видеофильмы, ролики, классные часы, лекции, встреча, круглый стол, конференций и др.);
  4. Использование методических рекомендаций ВОЗ «Школы, способствующие здоровью».
  5. Виды буфетной продукции, согласованные с органами по защите прав потребителей.

]]>
Мероприятия по мониторингу качества школьных столовых следует проводить СТРОГО в рамках работы Межведомственной экспертной группы (далее – МЭГ), утвержденной приказом начальника Управления образования (отдела образования). 

Задача МЭГ – осуществление систематического мониторинга деятельности комиссий по мониторингу за качеством питания, созданных при организации образования, и принятие мер по эффективной организации питания школьников. 

Мониторинг осуществляется по следующим направлениям:


Обязательные требования:

  1. Ведение учетной документации и работа бракеражной школьной комиссии. Необходимо запросить документы касательно работы бракеражной школьной комиссии и учетную документацию по школьному питанию: 
  1. Приказ о создании бракеражной комиссии, дата создания;
  2. Состав бракеражной комиссии, утвержденный план работы, наличие актов, протоколов;
  3. Наличие утвержденного меню (наличие ежедневного и перспективного меню) 
  4. Разнообразие блюд с учетом меню;
  5. Наличие бракеражных журналов сырой и готовой продукции;
  6. Правила доставки пищевых продуктов в соответствующей таре на специально выделенном автотранспорте;
  7. Ежемесячные отчеты и мониторинг по организации горячего, школьного питания;
  8. Размещение отчетов на интернет-ресурсе;
  9. Организация питания администрацией школы. В рамках работы осуществляется визуальный осмотр:
  10. График дежурства администрации школы в школьной столовой;
  11. Режим питания школьников (график, продолжительность времени для приема пищи режим работы столовой);
  12. Соблюдение питьевого режима, обеспеченность экологически чистой питьевой водой (наличие питьевых фонтанчиков, диспенсеров, своевременная очистка кулеров);
  13. Наличие необходимых условия для мытья рук;
  14. Соответствие рациона школьного питания единым стандартам питания:
  15. Наличие в организациях образования запрещенных продуктов (список прилагается).

Дополнительная информация


  1. Книга жалоб и предложений родителей (мониторинг жалоб и принятых мер).
  2. Оформление школьной столовой (наличие уголка здоровья, режима работы, плакатов «Ас болсын», «Приятного аппетита» и т.д. с учетом современных требований дизайна и школьной эргономики);
  3. Наличие видеокамеры в школьной столовой и на пищеблоке.


  1. План мероприятий по пропаганде ЗОЖ и здорового питания (в школе, классе, родительском собрании и др.); 
  2. Наличие информационных материалов о принципах правильного питания в школьной столовой;
  3. Интерактивные методы пропаганды здорового школьного питания (видеофильмы, ролики, классные часы, лекции, встреча, круглый стол, конференций и др.);
  4. Использование методических рекомендаций ВОЗ «Школы, способствующие здоровью».
  5. Виды буфетной продукции, согласованные с органами по защите прав потребителей.

]]>
admin Fri, 16 Sep 2022 17:01:10 +0600
Ведомствоаралық сараптамалық топ құру туралы http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/789-vedomstvoaraly-saraptamaly-top-ru-turaly.html http://taraz-kalasy.bilimbolimi.kz/mekteptik-tamaktandyry/789-vedomstvoaraly-saraptamaly-top-ru-turaly.html admin Fri, 09 Sep 2022 17:26:18 +0600